Ethän sinäkin tee näitä virheitä terassin kanssa?

ma maalisk. 02 15:24:00 2020

Vältä pahimmat terassimokat

Piharakentamisen suosion kasvu on nostanut pihaterassit erityisen huomion kohteeksi viime vuosina. Vaatimustaso terassien suhteen on noussut takavuosista: Terassi on tänä päivänä enemmän kuin muutama pihalaatta ja pallogrilli. Terassialueiden suunnitteluun, rakentamiseen ja sisustamiseen satsataan nykyään huomattavan paljon enemmän kuin jokunen vuosi sitten. Nykyterassit ovat kodin jatkeita, ulko-olohuoneita, joiden sisustustyyli jatkaa saumattomasti sisustuksen linjaa. Terassin perinteistä käyttökautta pidennetään terassilämmittimien ja lasitusten avulla.

Monelle terassi on oman pihan sykkivä sydän: Siellä vietetään yhdessä aikaa, kestitään vieraita, rentoudutaan ja luodaan yhteisiä muistoja. Terassi on näköalapaikka omalle pihalle ja kodin ympäristöön. Terassialueet saattavat olla ensimmäinen ja viimeinen asia minkä asukkaat ja vieraat kohtaavat taloon saapuessaan ja sieltä lähtiessään. Ei siis ole laisinkaan yhdentekevää millainen terassi taloa koristaa.

Terassipinnat vaikuttavat merkittävästi talon ulkonäköön, ja monipuolistavat ulkotilojen käyttömahdollisuuksia. Puupatiolla katettu terassipiha on parhaimmillaan helppohoitoinen, kaunis ja viihtyisä, kunhan välttää pahimmat rakentamisen sudenkuopat. Piharakentamista vuosia tarkkailleina, voimme todeta, että samat töppäykset toistuvat vuodesta toiseen. Tässä siis huumorimielellä koostettuja tärppejä, jotka huomioimalla vältyt terassikatastrofilta.

 

1. Älä lintsaa perustuksissa ja pohjatöissä

Ammattilaisen kommentit:

Terassihankkeen tylsimmät, näkymättömimmät ja aikaa vievimmät detaljit kannattaa hoitaa kunnolla. Niitä on jälkikäteen kallista tai jopa mahdotonta korjata. Varmista, että terassin alla maa viettää poispäin talon sokkelista ja johtaa sade- ja sulamisvedet poispäin talosta. Asenna terassin alle suodatinkangas estämään rikkaruohojen kasvua. Huolehdi terassin perustusten routaeristyksestä, jos toiveenasi on, että terassi on samassa paikassa myös ensi keväänä.

Kuulostaako mystiseltä? Katso tästä täsmävinkit kestopuuterassin perustamiseen.

2. Rakenna kerralla riittävän suuri terassipatio

Ammattilaisen kommentit:

Ehdottomasti viheliäisin ja yleisin terassimoka on tehdä liian pieni terassi. Mikään ei harmita niin paljon kuin se, että terassi tuntuu heti valmistuttuaan liian ahtaalta. Pieni ja täyteen ahdettu terassi on kuin karsina, joten unohda sellainen mikäli pihan mitat sen sallivat!

Mieti etukäteen, miten terassia käytät ja mitä toimintoja sinne tulisi mahtua. Käytä mittaa, naruja ja kalusteita apuna tuumaillessasi. Huomioi, että terassilla pitää olla riittävästi tilaa turvalliseen liikkumiseen ja siirtymiseen. Varaa esimerkiksi tuolille tilaa 500 mm ja tuolin taakse kulkutilaa 400 mm. Tee mielummin reilu mitoitus kuin liian napakka.

Lue lisävinkit pihan suunnitteluun Terassipihan suunnitteluoppaasta.

3. Älä sijoita terassia pihan varjoiseen kätköön

Ammattilaisen kommentit:

Asian hyvä puoli on, että terassi ei todellakaan kulu käytössä. Tunne pihasi ja sen käyttäjät: Tarkkaile, mihin aurinko paistaa eri kellonaikoihin ja vakoile perheenjäseniesi pihankäyttötottumuksia tyyliin: ”Kas, Timppa juo aamukahvinsa mieluusti ulkona aamuauringossa”. Asemoi terassi sinne, missä se parhaiten palvelee teitä asukkaita. Mikäli auringonpaahde huolestuttaa, ongelman taklaamiseen löytyy oivallisia ratkaisuja aurinkovarjoista pergolasäleikköihin.

4. Vältä pihan vuoraamista terassilla

Ammattilaisen kommentit:

Ammattilaiset viittaavat toteutukseen termillä ”tanssilava”. Tanssilavat ovat ei-kutsuvia, autioita tiloja, joissa ei kukaan halua tanssia, saati oleskella. Toteuta oleskelualue pihasi luonto huomioiden, tällöin terassi sopii kokonaisuuteen ja täydentää pihaa. Puut ja luonnonkivet ovat pihan aarteita. Laita terassi kiertämään niitä. Näin saat pihaasi kiinnostavaa monimuotoisuutta ja yksityiskohtia. Toteuta terassiin matala runkorakenne, jolla varmistat, ettei rakenne nouse liian korkealle maanpinnasta. Rakenna valtava terassi vain, mikäli sellainen tarvitaan.

Teetpä ison tai pienen terassin, huolehdi, että siitä tulee tukeva. Katso tästä ohjeet kestopuu terassin mitoittamiseen.

5. Jätä vain pienet raot terassilautojen väliin

 Ammattilaisen kommentit:

Terassi, jonka raoista tippuvat lusikat ja avaimet, koettelee takuuvarmasti hermoja. Kestopuinen terassilauta kutistuu leveyssuunnassa kesän aikana. Tällöin lautojen välit kasvavat itsestään. Kiinnitä siis laudat tiiviisti:  Sopiva lautojen väli on 2-3 millimetriä. Jos joku ”tietäjä” tarjoaa välimitaksi timpurinkynää, torppaa aie heti alkuunsa. Timpurinkynä nyt vaan on liikaa.

6. Vertaile terassilautojen laatua. Jätä ohuet ja oksaiset ostamatta.

Ammattilaisen kommentit:

Kestopuuterassi kestää käytössä jopa kolme vuosikymmentä. Jalan alla notkuva, ohutlautainen ja isoja oksanreikiä sisältävä tekele harmittaa yhtä kauan. Kyllä, hinta ja puutavaran ulkonäkö korreloivat. Älä käytä aikaa edullisimman tarjouksen metsästämiseen vaan osta laatua ja yritä tinkiä. Tiedäthän, että käyttämällä paksumpaa ja leveämpää kansilautaa, voit säästää kiinnikkeiden ja runkopuutavaran määrässä.

Suomessa on satoja puutavara- ja rakennustarvikekauppoja valmiina palvelemaan terassinrakentajaa. Verkkokauppa on hyvä vaihtoehto mutta eri kestopuutuotteita pääset hiplaamaan vain myymälässä. Katso tästä lähin kestopuukauppa.

7. Älä pihistele runkopuissa. Notkuva terassi on nolo.

Ammattilaisen kommentti:

Voi olla ikävää, jos kaffekupposet terassipöydällä läikkyvät kun joku kävelee terassilla. Ongelmaa on hankala korjata.

Käytä siis terassin rungossa riittävän järeää puutavaraa, esim. 48x148mm kestopuuta, ja pidä runkopuiden välit terassin rakennusvaiheessa maltillisena. 500-600mm on koolauspuiden jänneväli mikäli käytössä on tavanomainen 28mm x 120mm-leveä kansilauta. Mikäli laudan leveys ja paksuus kasvaa, voidaan runkopuiden väliä hiukan kasvattaa. Muistathan myös huolehtia, että runkopuiden alla on riittävä määrä perustuksia rakennetta kannattelemassa.

 

8. Unelmat eivät toteudu, ne toteutetaan

Ammattilaisen kommentit:

Terästäydy, hyvä terassi-ihminen, ja ryhdy toimeen! Hyvin suunniteltu terassiprojekti toteutetaan muutamassa viikonlopussa.

Pihapation suunnittelu ja rakentaminen eivät ole rakettitiedettä. Lisäideoita suunnitteluun saat Kestopuun terassipihan suunnitteluoppaasta. Ota käyttöön kestopuun terassin rakennusohjeet ja terassilaskuri, lainaa anopilta työkalut ja pyydä naapurin Jyrki talkoisiin.

Piha-alueen rakentaminen parantaa elämänlaatua ja monipuolistaa pihan käyttöä. Lisäksi se on taloudellisesti erittäin järkevää: Tutkimusten mukaan rakennettu ja siisti piha nostaa kiinteistön hintaa. Arvonnousu voi olla suurempi kuin rakentamiskustannukset, mikäli hanke toteutetaan hyvin.

Rakentamisen iloa!

< Takaisin